برای ارزیابی میزان فسفر در خون و کمک به تشخیص شرایط شناخته شده ای که باعث افزایش یا کاهش غیر طبیعی فسفر می شوند، آزمایش انجام می شود.
P
آزمایش فسفر
برای ارزیابی میزان فسفر در خون و کمک به تشخیص شرایط شناخته شده ای که باعث افزایش یا کاهش غیر طبیعی فسفر می شوند، آزمایش انجام می شود.
سایر نام های رایج تست : P ،PO4 ،Phosphate
نام رسمی : Inorganic Phosphate
برای پیگیری سطح کلسیم غیر طبیعی هنگامی که فرد بیماری کلیوی یا دیابت کنترل نشده دارد و وقتی مکمل های کلسیم یا فسفات مصرف می کند باید آزمایش انجام شود.
نمونه جهت آزمایش چیست؟
اغلب نمونه خوني كه از وريد بازو گرفته مي شود، استفاده می شود. اگر نمونه ادرار زمانبندی شده نیاز باشد، از بیمار خواسته می شود تمام ادرار خود را در مدت زمان مشخصی (معمولاً 24 ساعته) ذخیره کند.
آمادگی لازم جهت آزمایش
ممکن است لازم باشد بیمار شب قبل از آزمایش چیزی نخورد و مدتی ناشتا باشد. در این مورد باید طبق دستورالعمل های پزشک و آزمایشگاه عمل شود.
*منظور از آمادگی این است که شما کی میتوانید جهت آزمایش مراجعه کنید، ناشتا یا غیر ناشتا و یا نیاز به مصرف دارویی هست یا خیر!
- مقادیر و رنج نرمال آزمایش
عنوان | مقادیر به دست آمده | توضیحات |
---|---|---|
بزرگسالان | 2.8 تا 4.5 mg/dL | |
کودکان | 4.0 تا 7.0 mg/dL |
- سوال اول: در تست فسفر چه چیزی آزمایش می شود؟
- سوال دوم: استفاده از تست فسفر به چه صورت است؟
- سوال سوم: انجام آزمایش چه زمانی توصیه می شود؟
- سوال چهارم: تفسیر آزمایش به چه صورت است؟
پاسخ سوال اول:
فسفر یک ماده معدنی است که با مواد دیگر ترکیب می شود و ترکیبات آلی و معدنی فسفات را تشکیل دهد. اصطلاحات فسفر و فسفات معمولاً در هنگام صحبت کردن در مورد آزمایش به صورت رایج مورد استفاده قرار می گیرند، اما این مقدار فسفات معدنی در خون است که با آزمایش فسفر/ فسفات سرم اندازه گیری می شود.
فسفات ها برای تولید انرژی، عملکرد عضلات و عصب و رشد استخوان بسیار حیاتی هستند. همچنین به عنوان یک بافر نقش مهمی دارند و به حفظ تعادل اسید و باز بدن کمک می کنند.
فسفر مورد نیاز را از طریق غذاهایی که می خوریم دریافت می کنیم. فسفر در بسیاری از غذاها یافت می شود و به آسانی توسط دستگاه گوارش جذب می شود. بیشتر فسفات های بدن با کلسیم ترکیب می شوند تا به تشکیل استخوان و دندان کمک کنند. مقادیر کمتری از فسفر در بافت عضلانی و عصبی یافت می شود. بقیه فسفر نیز در سلول های سراسر بدن یافت می شود، جایی که عمدتاً برای ذخیره انرژی استفاده می شود.
به طور معمول فقط حدود 1٪ از کل فسفات بدن در خون وجود دارد. طیف گسترده ای از غذاها مانند لوبیا، نخود فرنگی، آجیل، غلات، لبنیات، تخم مرغ، گوشت گاو، مرغ و ماهی حاوی مقادیر قابل توجهی فسفر هستند. بدن با تنظیم میزان جذب فسفر از روده ها و میزان دفع آن از طریق کلیه، سطح فسفر/ فسفات موجود در خون را حفظ می کند. میزان فسفات همچنین تحت تأثیر تعامل هورمون پاراتیروئید (PTH)، کلسیم و ویتامین D است.
کمبود فسفر (هیپوفسفاتمی) ممکن است با سوء تغذیه، سوء جذب، عدم تعادل اسید و باز، افزایش کلسیم خون و اختلالاتی که بر عملکرد کلیه تأثیر می گذارند، دیده شود. زیادی فسفر (هایپرفسفاتمی) ممکن است با افزایش مصرف مواد معدنی، کلسیم پایین و اختلال عملکرد کلیه مشاهده شود.
فردی که کمبود فسفر خفیف تا متوسط دارد، اغلب هیچ علامتی ندارد. با کمبود شدید فسفر، علائم ممکن است به شکل ضعف عضلانی و گیجی بروز کنند. افزایش شدید فسفر ممکن است باعث علائمی شود که با علائم کمبود کلسیم از جمله گرفتگی عضلات، گیجی و حتی تشنج همراه باشد.
پاسخ سوال دوم:
آزمایش فسفر اغلب به همراه آزمایش های دیگر مانند آزمایش های کلسیم، هورمون پاراتیروئید (PTH) و یا ویتامین D برای کمک به تشخیص و یا نظارت بر درمان شرایط مختلفی که باعث عدم تعادل کلسیم و فسفر می شوند، انجام می شود.
در حالی که آزمایش فسفر بیشتر روی نمونه های خون انجام می شود، گاهی اوقات فسفر در نمونه های ادرار اندازه گیری می شود تا بر حذف آن توسط کلیه ها نظارت شود.
پاسخ سوال سوم:
از آنجا که سطح فسفر غیر طبیعی خفیف معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمی کند، آزمایش فسفر به طور معمول به دنبال نتیجه آزمایش غیر طبیعی کلسیم و یا در صورت بروز علائم کلسیم غیر طبیعی مانند خستگی، ضعف عضلات، گرفتگی و یا مشکلات استخوانی انجام می شود.
آزمایش فسفر ممکن است همراه با آزمایش های دیگر در صورت بروز علائم اختلالات کلیوی و دستگاه گوارش انجام شود.
هنگامی که شرایط ایجاد فسفر و یا سطح کلسیم غیر طبیعی در بدن وجود دارد، آزمایش هر دو فاکتور ممکن است در فواصل منظم برای نظارت بر اثربخشی درمان درخواست شود.
هنگامی که فردی مبتلا به دیابت یا علائم عدم تعادل اسید-باز است، پزشک معالج ممکن است بعضی اوقات سطح فسفر را کنترل کند.
پاسخ سوال چهارم:
مقادیر کم فسفر (هیپوفسفاتمی) در خون ممکن است ناشی از موارد زیر یا همراه آن ها باشد :
- افزایش کلسیم خون (هایپرکلسمی)، به ویژه به دلیل هایپرپاراتیروئیدیسم
- استفاده بیش از حد از داروهای مدر
- سوء تغذیه
- مشروبات الکلی
- سوختگی های شدید
- کتواسیدوز دیابتی (بعد از درمان)
- کم کاری تیروئید
- کاهش پتاسیم خون (هیپوکالمی)
- مصرف مزمن آنتی اسید ها
- نرمی و پوکی استخوان (به دلیل کمبود ویتامین D)
مقادیر بالاتر از حد طبیعی فسفر (هایپرفسفاتمی) در خون ممکن است ناشی از موارد زیر یا همراه آن ها باشد :
- نارسایی کلیه
- بیماری کبدی
- هیپوپاراتیروئیدیسم
- کتواسیدوز دیابتی (اولین بار)
- افزایش دریافت فسفر از رژیم غذایی (مصرف مکمل فسفات)
سایر سوالات مرتبط با P
متن سوال | پاسخ سوال |
---|---|
اطلاعات مفیدی درباره تست فسفر بخوانید! | فسفر زیاد غیر طبیعی می تواند منجر به آسیب اندام ها به دلیل کلسیفیکاسیون و رسوبات کلسیم فسفات در بافت ها شود. این اتفاق به ندرت رخ می دهد و شایع تر است که سطح بالای فسفر منجر به بیماری های قلبی عروقی یا پوکی استخوان می شود. میزان فسفات در کودکان به طور معمول بیشتر از بزرگسالان است زیرا استخوان های آنها به طور فعال در حال رشد است. سطح پایین فسفات در کودکان می تواند رشد استخوان را مهار کند و مقادیر زیاد آن ممکن است نشانه ای از بیماری باشد که تعادل مواد معدنی بدن را مختل می کند. نوشیدنی های غیرالکلی و مواد غذایی بسته بندی شده اغلب حاوی مقادیر زیادی فسفر هستند، که برخی از متخصصان تغذیه معتقدند می تواند منجر به به مصرف بیش از حد فسفر شود. سطح فسفر خون و ادرار ممکن است در اثر استفاده از انما ها و ملین های حاوی سدیم فسفات، مکمل های غذایی حاوی ویتامین D اضافی و تجویز گلوکز داخل وریدی تحت تأثیر قرار گیرد. |
در صورت عدم وجود علائم چگونه متوجه مقادیر غیر طبیعی فسفر شویم؟ | سطح فسفر غیر طبیعی اغلب به خاطر ارتباط با سطح کلسیم و تاثیر بر مقدار این ماده به راحتی قابل شناسایی است. کلسیم معمولا به عنوان بخشی از پانل متابولیک جامع (CMP) و پانل متابولیک پایه (BMP) طی آزمایشات روتین سلامت درخواست می شود. اگر سطح کلسیم غیر طبیعی باشد، پزشک معالج اغلب درخواست اندازه گیری فسفر را می دهد. |
موضوعات مرتبط
موضوعات مرتبط را ببینید |
---|
Phosphate salts |