preloader
LDH

آزمایش لاکتات دهیدروژناز (LD)

برای کمک به تشخیص شرایطی که باعث آسیب بافتی می شود، مانند بیماری های خونی یا کبدی و نظارت بر پیشرفت این شرایط آزمایش انجام می شود. همچنین برای کمک به تعیین مرحله، پیش آگهی، و یا پاسخ به درمان برخی از سرطان ها و برای ارزیابی مایعات بدن (غیر از خون) این آزمایش انجام می شود.

 

سایر نام های رایج تست : LDH

وقتی پزشک معالج به یک بیماری حاد یا مزمن که باعث آسیب بافت یا تخریب سلول می شود، مشکوک است این آزمایش را همراه با آزمایش های دیگر درخواست می دهد. گاهی اوقات وقتی فرد به سرطان مبتلا است؛ یا هنگامی که علائم مننژیت دارد یا هنگامی که در قسمت خاصی از بدن تجمع مایعات دارد هم آزمایش در خواست می شود.

نمونه جهت آزمایش چیست؟

اغلب نمونه خوني كه از وريد گرفته مي شود، استفاده می شود. بعضی اوقات ممکن است یک روش ویژه برای جمع آوری مایعات بدن از محل آسیب دیده انجام شود (به عنوان مثال پروسه ی جمع آوری مایع مغزی نخاعی، مایع جنب، مایعات صفاقی و غیره).

آمادگی لازم جهت آزمایش

آمادگی خاصی لازم نیست.

 

*منظور از آمادگی این است که شما کی میتوانید جهت آزمایش مراجعه کنید، ناشتا یا غیر ناشتا و یا نیاز به مصرف دارویی هست یا خیر!

عنوان مقادیر به دست آمده توضیحات

پاسخ سوال اول:

لاکتات دهیدروژناز (LD یا LDH) آنزیمی است که در تولید انرژی دخیل است و تقریبا در تمام سلول های بدن یافت می شود و بالاترین میزان آن در سلول های قلب، کبد، ماهیچه ها، کلیه ها، ریه ها و سلول های خونی وجود دارد. باکتری ها هم LD تولید می کنند. این آزمایش میزان LD در خون یا بعضی اوقات مایعات بدن را اندازه گیری می کند.

LD خون 

معمولا در بخش مایعات خون (سرم یا پلاسما) فقط مقدار کمی LD قابل تشخیص است. وقتی سلول آسیب دیده یا از بین می رود، LD از سلول ها به داخل سرم رها می شود. بنابراین سطح LD خون یک نشانگر غیر اختصاصی برای وجود آسیب بافت در جایی از بدن است. به خودی خود  نمی توان از این فاکتور برای شناسایی علت اصلی یا محل آسیب سلولی استفاده کرد. با این وجود ممکن است در ارتباط با سایر آزمایش های خون، برای ارزیابی و  یا نظارت بر شرایطی که منجر به آسیب بافتی می شود، مانند بیماری های کبدی یا خونی یا سرطان، انجام شود.

 

LD سیالات بدن

بعضی اوقات وقتی در ناحیه خاصی از بدن مانند مغز، قلب یا ریه آسیب دیدگی، التهاب یا عفونت وجود داشته باشد، مایعات جمع می شوند یا اجزای تشکیل دهنده مایعات تغییر می کند. سطح LD موجود در مایعات ممکن است در تعیین علت این امر مفید باشد. به عنوان مثال وقتی فرد مبتلا به مننژیت باکتریایی باشد، LD به طور معمول در مایع مغزی نخاعی زیاد می شود. از آزمایش LD همچنین می توان در کنار سایر آزمایشات برای تعیین اینکه آیا تجمع مایع، مثلاً در اطراف قلب یا ریه ها یا در حفره شکمی، ناشی از آسیب یا التهاب (اگزودات) است یا به دلیل عدم تعادل فشار مایعات داخل رگ های خونی و سطح پروتئین خون است (ترانسودات). مقاله ی آنالیز مایعات بدن، مایعاتی را که ممکن است با استفاده از آزمایش LD ارزیابی شوند، ذکر کرده است.

پاسخ سوال دوم:

تست لاکتات دهیدروژناز (LD یا LDH) یک آزمایش غیر اختصاصی است که ممکن است در ارزیابی تعدادی از بیماری ها و شرایط مورد استفاده قرار گیرد.

آزمایش LD خون ممکن است در موارد زیر استفاده شود :

  • به عنوان یک شاخص کلی از وجود و شدت آسیب حاد یا مزمن بافتی
  • شناسایی و نظارت بر شرایط پیشرونده مانند کم خونی (از جمله آنمی همولیتیک و کم خونی مگالوبلاستیک) یا عفونت های شدید
  • برای کمک به تعیین مرحله، پیش آگهی، و یا نظارت بر درمان (یعنی شیمی درمانی) سرطان ها (از جمله تومورهای سلول های زایا (مثلاً برخی از انواع سرطان بیضه و سرطان تخمدان)، لنفوم، لوسمی، ملانوما و نوروبلاستوما)

آزمایش LD بر روی مایعات بدن به دلایل مختلف انجام می شود :

  • برای کمک به ارزیابی مایع مغزی نخاعی و تمایز بین مننژیت باکتریایی یا ویروسی
  • برای ارزیابی سایر مایعات بدن مانند مایع جنب، مایعات صفاقی یا مایعات پریکارد و کمک به تعیین اینکه آیا تجمع مایع ناشی از آسیب یا التهاب (اگزودات) است یا به دلیل عدم تعادل فشار مایعات داخل رگ های خونی و سطح پروتئین خون است (ترانسودات). این اطلاعات در راهنمایی درمان مفید هستند.

مقاله آنالیز مایعات بدن، مایعاتی را که ممکن است با استفاده از آزمایش LD ارزیابی شوند، ذکر کرده است.

پاسخ سوال سوم:

آزمایش خون

هنگامی که پزشک معالج گمان می کند که یک بیماری یا اختلال باعث ایجاد برخی از آسیب های سلولی یا بافتی می شود، سطح LD ممکن است همراه با آزمایش های دیگر مانند صفحه متابولیک جامع (CMP) درخواست شود. اگر LD بالا برود، آزمایش های خاص تر مانند ALT ،AST یا ALP ممکن است در تشخیص بیماری کمک کرده و به تعیین ارگان بیمار کمک کند. هنگامی که مشکل حاد یا مزمن تشخیص داده شود، سطح LD تام ممکن است در فواصل منظم برای نظارت بر پیشرفت وضعیت درخواست شود.

همچنین ممکن است سطح LD گاهی اوقات که فرد دچار تروما یا آسیب دیدگی عضلانی است در خواست شود یا در صورت بروز علائم و کم خونی همولیتیک در افراد درخواست شود.

آزمایش LD ممکن است وقتی فرد مبتلا به سرطان است، به طور منظم انجام شود.

آزمایش مایعات بدن

هنگامی که فرد علائم و نشانه های مننژیت را داشته باشد یا کسی که تجمع مایعات اطراف قلب، ریه ها یا شکم دارد، این آزمایش ممکن است انجام شود.

پاسخ سوال چهارم:

آزمایش خون

سطح بالای LD معمولا نوعی از آسیب بافت را نشان می دهد. سطح LD به طور معمول با شروع تخریب سلولی افزایش می یابد، پس از مدتی اوج می رسد، و سپس شروع به کاهش می کند. سطح LD در شرایط متنوعی بالا می رود که نشان دهنده توزیع گسترده آن در بافت ها است.

سطح بالایی از LD در موارد زیر قابل مشاهده است :

  • کم خونی همولیتیک
  • کم خونی بدخیم (کم خونی مگالوبلاستیک)
  • عفونت هایی مانند مونونوکلئوز عفونی (مونو)، مننژیت، انسفالیت و HIV
  • سپسیس
  • انفارکتوس روده، میوکارد (قلبی) و ریه (ریوی)
  • بیماری حاد کلیه
  • بیماری حاد کبدی
  • آسیب حاد عضلانی
  • پانکراتیت
  • شکستگی استخوان
  • سرطان بیضه، لنفوم یا سرطان های دیگر
  • شوک شدید
  • کمبود اکسیژن (هیپوکسی)

LD بالای خون ممکن است نشان دهد که درمان سرطان (مثلاً شیمی درمانی) موفقیت آمیز نبوده است. سطح بالای LD یک پروگنوز بد برای مبتلایان به سرطان است.

با وجود برخی از بیماری های مزمن و پیشرونده، ممکن است سطح LD خون در حد متوسط ​​ افزایش یابد.

سطح پایین و طبیعی LD معمولاً مشکلی را نشان نمی دهد. سطح کم گاهی اوقات که کسی مقدار زیادی اسید اسکوربیک (ویتامین C) مصرف می کند، مشاهده می شود.

 

مایعات بدن 

  • مایع مغزی نخاعی : LD زیاد در مایع مغزی نخاعی نشان می دهد که مننژیت به احتمال زیاد توسط باکتری ها ایجاد شده است، در حالی که سطح پایین یا نرمال نشان دهنده مننژیت ویروسی است.
  • LD بالا نشان می دهد که مایع پریکارد، مایع صفاقی یا مایع جنب ناشی از اگزودات است، در حالی که سطح پایین نشان می دهد که ناشی ازترانسودات است. ترانسودات ها معمولاً در اثر نارسایی احتقانی قلب یا سیروز ایجاد می شوند. اگزودات ها چندین دلیل ممکن دارند و معمولاً برای تعیین علت نیاز به آزمایش های اضافی دارند.
سایر سوالات مرتبط با LDH

متن سوال پاسخ سوال
آیا چیز دیگری باید بدانیم؟

بسیاری از موارد می توانند نتایج LD را تحت تأثیر قرار دهند که لزوما دلیلی برای نگرانی نیستند. مثلا :

  • ورزش شدید می تواند باعث افزایش موقت LD شود.
  • همولیز شدن نمونه خون می تواند منجر به افزایش کاذب LD شود. این امر ممکن است در صورت ذخیره ی دستی نمونه، یا ذخیره ی نمونه در دمای بالا یا در مواقع دشوار بودن جمع آوری نمونه، اتفاق بیفتد.
  • اگر تعداد پلاکت یک فرد افزایش یابد، LD سرم می تواند به صورت مصنوعی زیاد شود و در این حالت منعکس کننده مقدار واقعی LD در گردش نیست.
اگر تست لاکتات دهیدروژناز اختصاصی نیست پس کاربرد آن چیست؟

آزمایش LD می تواند مفید باشد زیرا می تواند به پزشک معالج هشدار بدهد که یک آسیب سلولی در حال رخ دادن است. با روشی مشابه، آزمایشاتی مانند پروتئین واکنشی C (CRP) به پزشک معالج هشدار می دهند که التهاب در جایی از بدن در حال رخ دادن است.

آیا برای کاهش مقدار LD کاری می توان کرد؟

خیر، LD یک شاخص از آسیب سلولی است که به طور معمول با برطرف شدن شرایط غیر عادی به حالت طبیعی برمی گردد. اگر فردی با آسیب مداوم بافت، مانند بیماری کبدی مزمن، رو به رو باشد ممکن است افزایش غلظت LD همچنان ادامه داشته باشد و کاهش نیابد.

تست ایزوآنزیم LD چیست؟

آزمایش ایزوآنزیم های LD به ندرت درخواست می شود و امروزه به طور گسترده ای در دسترس نیست. در گذشته از این آزمایش برای کمک به تشخیص و نظارت بر سکته های قلبی استفاده می شد، اما امروزه این آزمایش با تست تروپونین جایگزین شده است. اگرچه این آزمایش یک آزمایش معمول نیست اما ممکن است در تشخیص افتراقی علت صدمه ی بافتی در مواقعی که علت بالا بودن LD مشخص نیست و با استفاده از تست های خاص دیگر هم قابل تعیین نیست، مورد استفاده قرار گیرد.

 

LD در پنج شکل مختلف به نام ایزوآنزیم ها وجود دارد. اگرچه بین این اشکال همپوشانی وجود دارد اما هر یک از پنج ایزوآنزیم LD تمایل به تمرکز در بافت های خاصی از بدن دارند. به طور کلی، مکان هایی که هر یک از ایزوآنزیم ها به آن تمایل دارند شامل موارد زیر است :

*LD-1 : قلب، گلبول های قرمز، کلیه ها، سلول های میکروبی

*LD-2 : کلیه ها، گلبول های قرمز، ریه ها، قلب) مقادیر کمتری از (LD-1

*LD-3 : ریه ها و سایر بافت ها

*LD-4 : گلبول های سفید، غدد لنفاوی، ماهیچه ها، کبد (مقادیر کمتری از LD-5)

*LD-5 : کبد، عضله اسکلتی

تعیین میزان ایزوآنزیم افزایش یافته در خون ممکن است سرنخ هایی ازبافت آسیب دیده به پزشک معالج بدهد.

دیدگاهتان را بنویسید

ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟